Gratis verzending bij bestellingen vanaf €50,-

Handleiding mospaal

Welkom bij PlantStuff!

Bevestigen, bewateren en onderhouden van je mospaal. Hier vind je alles om goed van start te gaan!

Bevestiging van mospaal
Om de mospaal zonder accessoires in de pot te bevestigen, steek je hem tot aan de onderkant van het gaas in het substraat van je pot. Voor een stevigere paal kan het bijpassende voetstuk of de fundering worden gebruikt. In dat geval kan je bij de handleiding voetstuk of handleiding fundering terecht.
De lengte van de mospalen kan worden verhoogd door er een nieuwe mospaal bovenop te stapelen. Bij een grote plant/hoge mospaal is het raadzaam om een sterke, zware plantenpot te gebruiken, zodat de pot niet omvalt door het gewicht van je plant. Bij een mospaal van 150 cm of hoger adviseren we je om onze fundering te gebruiken. Als alternatief kan je ook kabelbinders gebruiken om een bamboestok/plantenstok aan het stalen gaas van de mospaal te bevestigen voor extra stevigheid. Het stalen gaas is hiervoor prima geschikt.

Bewatering van mospaal
De paal kan makkelijk nat worden gehouden met behulp van de druppelaar uit onze webshop. Deze zorgt ervoor dat het mos tijd heeft om het water te absorberen en verkleind het risico van overbewatering van de kamerplant. Voor meer informatie over het gebruik van de druppelaar kan je op deze pagina terecht. Het vullen van de druppelaar staat gelijk aan ongeveer 200 keer spuiten met een plantenspuit! Als alternatief kan de mospaal worden natgehouden door er voorzichtig water bovenop te gieten, of door hem nat te spuiten met een (automatische) plantenspuit. Net als de meeste kamerplanten staat de mospaal het beste bij een hoge luchtvochtigheid en uit de tocht.

Plant helpen klimmen
Het nat houden van de mospaal stimuleert de groei van luchtwortels vanuit de plantenstengel. Het is voor de wortels echter geen probleem als de paal af en toe droog staat, want dit is in de natuur ook niet altijd het geval (denk aan boomschors dat opdroogt na regenval). Om de plant een handje te helpen kunnen de wortel puntjes met behulp van handige clips tegen de paal aan worden gehouden. Op deze manier kan de plant ook naar eigen voorkeur aan de paal worden vastgezet. Bij aankoop van een mospaal zitten vijf clips inbegrepen. Na een tijdje zal de plant helemaal zelfstandig tegen de mospaal aan groeien!

Bewatering van potgrond
Als je de mospaal vaak genoeg water geeft, hoeft de potgrond eigenlijk nooit te worden bewaterd. Vanuit de mospaal zal namelijk wat water naar het potgrond lopen. Klimplanten houden van een luchtige potgrond mix, waarin overtollig water goed kan worden afgevoerd en makkelijk uit kan verdampen. Denk hier bijvoorbeeld bij aan een mix van kokosblokjes, perliet en veenmos. Bovendien maken de kokosblokjes en het perliet de potgrond extra stevig, wat ten goeden komt van jouw mospaal. Kijk voor onze zorgvuldig ontworpen klimplanten potgrond eens in onze webshop!

Snoeien van plant
Over het algemeen kan je een kamerplant niet hoger laten groeien dan twee meter, omdat de plant dan te dicht bij het plafond van je huis komt. Hier krijgt het bovenste gedeelte van je plant niet genoeg licht om grote bladeren aan te blijven maken. Gelukkig maar dat je jouw plant van een mospaal hebt voorzien! Dit biedt namelijk de mogelijkheid om je plant op ongeveer 1 meter hoogte door het midden te knippen, zonder dat je het afgeknipte gedeelte dood hoeft te laten gaan. Je plant heeft immers al wortels gegroeid binnen de mospaal. Je kan het afgeknipte gedeelte met mospaal en al overzetten naar een nieuwe pot. Wortels die vanuit het afgeknipte gedeelte van je plant naar het onderste gedeelte van je mospaal zijn gegroeid, kan je het best zoveel mogelijk behouden. Doe dit door deze wortels rustig uit de paal te trekken. De wortels die je uit de paal hebt getrokken kan je in het substraat van je nieuwe pot leggen. Zo heb je er een mooie nieuwe plant bij, en de plant gaat gewoon verder met het aanmaken van grote bladeren. Door de hoge kwaliteit sphagnum mos die wij gebruiken voor onze mospalen, hebben de mospalen een erg lange houdbaarheidsdatum en kan je dezelfde paal prima blijven gebruiken.

Omgaan met schimmels
Ondanks dat Sphagnum mos van nature langzaam afbreekt, kan het voorkomen dat de mospaal wat beschimmeld raakt. Schimmels laten zich vooral zien op het moment nadat het mos voor het eerst nat wordt gemaakt. Deze pluizige schimmels breken voedingsresten af, die vervolgens weer door de plant kunnen worden opgenomen. Voor je plant is dit dus alleen maar voordelig. Het is een teken van een gezond ecosysteem in het substraat. De schimmel is ook niet slecht voor je eigen gezondheid, zoals bij de zwarte schimmels wel het geval is. Wel kan het nadelig zijn voor de mooie uitstraling van je mospaal. Je kan de schimmel makkelijk van de mospaal halen door het pluis van dichtbij met een plantenspuit van de paal af te sproeien, of door het eraf te wrijven. Het komt dan ook vaak niet meer terug. Als de schimmel wel terugkomt, kan dit betekenen dat je te vaak water geeft aan je mospaal. Je hoeft de paal alleen van water te voorzien wanneer de bovenste helft wat droog aanvoelt.

nl_NL